Pochodna
Jakyy: V(r)=13*π*r2*√100−20r
Mógłby ktoś polczyc mi pochodna, proszę?
8 sty 15:45
Adamm: | | 2 | | 10 | | 1 | |
V'(r)= |
| πr√100−20r− |
| πr2 |
| |
| | 3 | | 3 | | √100−20r | |
8 sty 15:47
zef: | π | | π | | 20 | |
| [r2*√100−20r]'= |
| (2r√100−20r−r2* |
| ) |
| 3 | | 3 | | 2√100−20r | |
8 sty 15:47
Jakyy: Mi wyszła 13πr(2√100−20r−10r√100−20r)
8 sty 15:58
Jakyy: Przyrównuje do zera i co dalej?
8 sty 16:00
Jakyy: Lepiej wyłączyć r spod pierwiastków i nawiasów?
8 sty 16:01
Benny: r=4 jest maks.
8 sty 16:01
Alky: Zakładam, że nie potrzeba Ci cała pochdna tylko ekstrema więc wsadź r pod nawias i ekstrema dla
wyrażenia pod nawiasem są takie same jak dla całości ( z nawiasem )
8 sty 16:03
Adamm: r≤5
| 2 | | 10 | | 1 | |
| πr√100−20r− |
| πr2 |
| =0 |
| 3 | | 3 | | √100−20r | |
r=0 lub 2(100−20r)−10r=0
r=0 lub r=4
mamy 3 możliwe ekstrema, r=0, r=4 oraz r=5
8 sty 16:05
Jakyy: No dobra, ale zeby jakos to rozpisać. bo to do czego doszedłem rozbijam na dwa przypadki.
Z pierwszego wynika ze r=0 a z drugiego ze
2√100−20r−10r√100−20r=0
Mogę pomnożyć przez ten pierwiastek, zeby mi sie zredukowało?
Czy trzeba np mnożyć przez kwadrat?
8 sty 16:08
Jakyy: No dobra, ale zeby jakos to rozpisać. bo to do czego doszedłem rozbijam na dwa przypadki.
Z pierwszego wynika ze r=0 a z drugiego ze
2√100−20r−10r√100−20r=0
Mogę pomnożyć przez ten pierwiastek, zeby mi sie zredukowało?
Czy trzeba np mnożyć przez kwadrat?
8 sty 16:08
Jakyy: Adam nie wiem skąd masz trzecie ekstremum, doszedłem do tego ze sa dwa 0 i 4
8 sty 16:11
Adamm: tak to jest jak się jest w liceum, a tam się nic nie wyjaśnia i potem tacy wychodzą, na świat
8 sty 16:13
Jakyy: Zreszta r∊(0,5)
8 sty 16:13
Jakyy: Akurat muszę sie sam uczyć w klasie maturalnej cóż poradzę tak wyszło.
Wazne chyba ze mam chęci i cos robie nie?
Mógłbym siedzieć i nawale na kompie albo palić lolki
Na blokach w tym czasie
8 sty 16:15
Benny: Adamowi chodzi o to, że funkcja może przyjąć wartości maksymalne na końcach przedziału.
8 sty 16:16
Jakyy: No dobra to mamy chyba więcej, bo w przedziale (0,5> jest 5 liczb całkowitych
8 sty 16:21
Alky: Adamm liczy bardziej złożoną pochodą, a na poziomie licealny takie zadania najszybciej i
najłatwiej z dobrym wynikiem zrobisz tak
g(r)=100r
4−20r
5
g'(r)=400r
3−100r
4
g'(r)=100r
3(4−r)
100r
3(4−r)=0
r=0 v r=4 możesz jeszcze policzyć na wartość na końcu przediału ale z tego juz widać co i jak
I takie zapewnie masz odpowiedzi w zbiorze. Nie trzeba liczyć pochodnej złożonej. Jeszcze
będzie czas na rozmyślania i główkowanie Adam
8 sty 16:24
Jakyy: Dzieki wielkie panowie
8 sty 16:31