probabistyka zmienne ciagle
Ada: Mam do zrobienia kilka zadan, jednak są one dla mnie zbyt trudne. Prosiłabym o pomoc. Bylabym
niezmiernie wdzięczna.
Zad1. Pewna firma ma wyprodukować 10 000 męskichT−shirtów promocyjnych. Ile T−shirtów każdego
rozmiaru powinna wyprodukować, jeśli wzrost dorosłych mężczyzn w Polsce jest zgodny z
rozkładem normalnym N(178,8) oraz tabela rozmiarów jest następująca:S−mniej niż 160 cm,M−
pomiędzy 160 a 170 cm,L− pomiędzy 170 a 180 cm,XL−pomiędzy 180 a 190 cm,XXL− powyżej 190 cm.
Zad2.
Dana jest zmienna losowa X o gęstości f(x) =2−2x dla 0 <= x <=1 oraz f(x)=0 dla pozostałych x.
Znajdź gęstość zmiennej losowej Y=e X
8 sty 15:40
g:
2) szukamy g(y). Y ∊ [1; e]
Prawdopodobieństwo P tego że X ∊ [x; x+dx] jest równe prawdopodobieństwu,
że Y ∊ [ex; ex+dx]
P = f(x)*dx = g(ex)*(ex+dx−ex) = g(ex)*ex*(edx−1) = g(y)*y*dx
g(y) = f(ln(y)) / y = (2−2ln(y)) / y
8 sty 18:53