matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice
Przemo:
Lim x→1 x
2
/x−1 + 1/1−×
8 sty 15:40
piotr:
x
2
1
x
2
−1
lim
x→1
(
+
) = lim
x→1
= lim
x→1
x+1 = 2
x−1
1−×
x−1
8 sty 15:46
Przemo:
Nierozumiem skad x
2
−1 mam gdy sprowadzam do wspolnego mianownika to nic aie nie skraca
8 sty 15:50