pochodne, 2 przykłady
hubert: cześć, prosiłbym o sprawdzenie 1−szego przykładu, oraz pomoc w rozwiązaniu drugiego
f(x) = (x2 + 6x + 5) e4x
f'(x) = (2x + 6) e4x + (x2 + 6x + 5) (e4x)' = 2xe4x + 6e4x + x2e4x + 6xe4x
+ 5e4x = e4x (x2 + 8x + 11)
(czy funkcja pochodna z e4x wynosi e4x?
oraz nakierowanie, pomoc, cokolwiek, jak mógłbym zacząć ten przykład:
f(x) = (arctgx)x2 + 2
(oczywiście chodzi o liczenie pochodnych)
z góry dziękuję
8 sty 15:25
ICSP: [e4x]' = 4e4x
f(x) = (arctgx)x2 + 2 = e (x2 + 2) * ln(arctgx)
8 sty 15:27
Metis: (e4x)'= (4x)'*e4x = 4*e4x
8 sty 15:27
zef: [e4x]'=4e4x
8 sty 15:28
hubert: ok, dzięki za pomoc z 1−szym przykładem
co do drugiego, po wskazówce od ICSP doszedłem do takiej pochodnej:
| | 1 | | 1 | |
e(x2+2) * ln(arctgx) = [2x * ln(arctgx) + (x2 + 2) * |
| * |
| ] |
| | arctgx | | 1+x2 | |
czy jest ona właściwa?
8 sty 16:24