znak sumy
aleksandra : mam problem z poniższymi przykładami. Czy ktoś jest w stanie mi to rozpisać? Wychodzą mi
zupełnie inne wyniki niż powinny.
obliczyć:
a) ∑3k
na górze nad sumą 4
na dole pod sumą k=1
b) ∑(2i −1)
na górze nad sumą 7
na dole pod sumą k=0
8 sty 15:24
Adamm: | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
∑k=14 |
| = 3+ |
| + |
| + |
| = 6,25 |
| | k | | 2 | | 3 | | 4 | |
∑
i=07(2i−1) = −1 + 1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11 + 13 = 48
8 sty 15:34
aleksandra : dzięki za reakcje i pomoc

pierwszy przykład sie zgadza z ostateczną odpowiedzią, natomiast w tym drugim zrobiłabym
właśnie tak samo jak ty, natomiast w odpowiedzi końcowej jest 45 i nie wiem czy błąd jest w
moich
obliczeniach, czy w książce w odpowiedzi
8 sty 16:38