Znajdź wartość parametru m
Retikulum: Witam, mam problem z tym zadaniem:
Dla jakich wartości parametru m równanie (m+3)x
2+mx+1=0 ma dwa różne pierwiastki x
1 i x
2
spełniające nierówność |x
1|+|x
2|≤1?
Proszę o pomoc
8 sty 15:20
Alky: a≠0
Δ>0
teraz delta z której wyjda Ci jakieś m, a wyniki podstawiasz do nierówności i rozwiązujesz.
8 sty 15:24
Jerzy:
Powodzenia Alky
8 sty 15:27
Jerzy:
Wykorzystaj własność: I a + b I ≤ IaI + IbI .... i wzory Viete'a.
8 sty 15:30
zef: |x1|+|x2|≤1 (obie strony dodatnie, podnieśmy je do kwadratu)
x12+x22+2|x1x2|≤1
(x1+x2)2−2x1x2+2|x1x2|≤1
Teraz można z wzorów Vieta.
Reszta założeń to:
m−3≠0
Δ>0
8 sty 15:31
Jerzy:
Ale po co ?
8 sty 15:33
Retikulum: Rozwiązane, dziękuję za pomoc 😊
8 sty 15:33
zef: Hmm Jerzy a jak chcesz to rozwiązać ?
8 sty 15:34
Jerzy:
1) m − 3 ≠ 0
2) Δ > 0
8 sty 15:34
piotr: Δ> 0 ∧ (−b/a)2 − 2 c/a + 2 |c/a| ≤ 1 ⇒ m>6
8 sty 15:36
zef: A przez ten "trik" nie zgubimy części rozwiązań ?
8 sty 15:37
Retikulum: Chwila, czemu m−3≠0?
8 sty 15:37
zef: bo dla m=3 będzie równanie liniowe a jak wiadomo równanie liniowe nie może mieć 2 rozwiązań
8 sty 15:39
Retikulum: A czemu nie dla m=−3? Skoro a=m+3
8 sty 15:42
zef: Podstaw za m 3 i zobaczysz co będzie.
8 sty 15:43
Adamm: (m+3)x2+mx+1=0
równanie liniowe dla m=−3
8 sty 15:45
zef: Tak, dla m=−3 nie patrzyłem już na ten przykład tylko z głowy pisałem
8 sty 15:46
Retikulum: Wychodzi 6x2+3x+1=0, a to przecież równanie kwadratowe a nie liniowe
8 sty 15:47
Retikulum: Okej, czyli wszystko jasne
8 sty 15:48
Jerzy:
m = −3
f(x) = (−3 +3)x2 − 3x + 1 = −3x + 1 ( funkcja liniowa)
8 sty 15:49
Xandra: Robię to samo zadanie, wyłączyłam deltę, postawiłam wzory Viete'a, ale zatrzymuje się na
wartości bezwzględnej i nie wiem co z nią zrobić
Próbowałam rozpatrywać dwa warunki, ale nie wychodzi

pomocy
8 sty 16:07