Pomoc przy zrozumieniu granic jednostronnych
Hajcik: Czy ktoś mógłby mi pomóc przy zrozumieniu granic jednostronnych na konkretnych przykładach?
x−> −1
−
x−> −2
+
Wyznaczanie asymptot poziomych i pionowych na tym przykładzie?
| | 5x2 − 3x + 7 | |
f(x) = |
| |
| | 3x2 + 8x | |
Oraz wyznaczenie granic jednostronnych funkcji f w punkcie x
0 lub w punktach x
1, x
2?
{ −1 dla x ≤ 2
| | 1 | |
f(x) = { |
| x dla −2 < x < 2, x1 = −2, x2 = 2 |
| | 2 | |
{1 dla x ≥ 2
Z góry dziękuję za pomoc!
8 sty 14:23
Jerzy:
1)
Jak x zmieraz do −1 z lewej strony , to po jakich wartościach ?
8 sty 14:25
Hajcik: Po wartościach ujemnych, dążę od wartości ujemnych, tak?
8 sty 14:27
Jerzy:
Tzn ... po jakich wartościach mianownik zmierza do 0
8 sty 14:27
Hajcik: W 1. chodzi tylko o obliczenie i są wyniki jedynie +∞ oraz −∞ w odpowiedziach.
To jest przykład z Euklidesa dla kl.2 liceum zad 7.21.6.
8 sty 14:28
Jerzy:

Tutaj masz wykres mianownika ..... i teraz się zastanów.
8 sty 14:29
Hajcik: Po dodatnich, +∞ bo im większy mianownik tym szybciej zmierza do 0.
8 sty 14:30
Jerzy:
To widać na wykresie .... dla x < −1 mianownik jest dodatni , a więc zmierza do 0
po wartościach dodatnich , stąd lim = + ∞.
8 sty 14:31
Hajcik: Nie do końca jestem pewny, ale które idą od +∞ do −1?
8 sty 14:32
Jerzy:
Jeśli x →−1+ , to mianownik zmierza do 0 po wartościach ujemnych , stąd lim = − ∞.
8 sty 14:33
Hajcik: To wiele wyjaśnia, przy granicach które dążą do −∞ lub +∞ nie miałem problemów, jedynie na
lekcji z wykorzystaniem definicji granicy w punkcie mnie nie było i stąd problem.
Chociaź tyle wiem.
Czyli w tego typu zadaniach trzeba zwracać w większej mierze uwagę na mianownik?
8 sty 14:34
Jerzy:
Patrz na wykres mianownika, dla x > −1 ( w pobliżu) mianownik jest ujemny.
8 sty 14:34
Hajcik: A w drugim przykładzie?
W mianowniku wychodzi ze wzoru skróconego mnożenia (x+2)(x2 − 2x + 4)
Δ<0, więc rozpatrywać powinienem deltę która jest pod osią OX i funkcję stałą = −2?
8 sty 14:38