oblicz niewiadomą
janusz123: jak obliczyć niewiadomą dla niewiadomych wielokrotnych
janusz123: jak obliczyć niewiadomą dla niewiadomych wielokrotnych
np:
√a+2b=a+z
dla szukanego a?
a+2b=a
2+z
2
a−a
2=z
2−2b
a(1−a)=z
2−2b
dla szukanego b?
2ab+b
2=ak
dla szukanego y i b
8 sty 14:22
Jack: nie wiem jakie jest twoje pytanie, ale wiem, ze nie umiesz podnosic obustronnie do kwadratu
√a+2b = a+z
zał. a > −2b
dla a+z<0 mam sprzecznosc.
dla a+z ≥ 0 moge podniesc do kwadratu
√a+2b = a+z /2
a+2b = (a+z)2
a+2b = a2 + 2az + z2
a2 + 2az − a − 2b + z2 = 0
a2 + a(2z−1) − 2b + z2 = 0
Δ = ...
8 sty 14:49
janusz123: chodzi o przekształcenie z pierwszego wzoru aby uzyskać "a", z drugiego "b" i z trzeciego "y" i
"b"
8 sty 15:28
Jack: to mowie, z pierwszego masz rownanie kwadratowe, policz delte i bedziesz miec a.
2)
b(2a+b) = ak
2ab + b
2 = ak
b
2 + 2ab − ak = 0
znowu delta...
8 sty 15:54