technikum 2 klasa
Patryk: rozwiąż nierównośći:
x4−5x3+5x2+5x−6>0
x4−4x3+7x2−16x+12<0
mam jutro poprawe i bardzo tego potrzebuje.
8 sty 14:12
Jerzy:
x = 1 jest pierwiastkiem wielomianu, podziel zatem ten wielomian przez: (x − 1)
8 sty 14:13
Patryk: i wynik bedzie rozwiązaniem?
8 sty 14:16
Jerzy:
Nie , ale obniżysz stopień: (x − 1)*W(x) = 0 W(x) będzie 3 − go stopnia.
8 sty 14:18
piotr: x4−5x3+5x2+5x−6 =(x−1)(6 + x − 4 x2 + x3)=(x−1)(x−2)(−3 − 2 x + x2)
8 sty 14:20
Jerzy:
No i teraz jesteś już w domu.
8 sty 14:21
piotr: x4 − 4 x3 + 7 x2 − 16 x + 12 = (x − 3)(−4 + 4 x − x2 + x3) = (x−3)(x−1)(x2+4)
8 sty 14:24
piotr: x4 − 5 x3 + 5 x2 + 5 x − 6 > 0 ⇔ x<−1 ∨ 1<x<2 ∨ x>3
8 sty 14:26
piotr: x4 − 4 x3 + 7 x2 − 16 x + 12 < 0 ⇔ 1 < x < 3
8 sty 14:27