zadanie optymalizacyjne
solniczka123: Graniastosłup prawidłowy czworokątny ma objętość równą 320. Oblicz długości krawędzi x,y tego
graniastosłupa, dla których suma ich długości jest najmniejsza.
8 sty 14:10
Alky: Masz może wyniki jakie powinny wyjść ?
8 sty 15:38
solniczka123: nie
8 sty 15:39
Alky: Gdzieś się pomyliłem. Daj mi chwilkę
8 sty 15:43
Eta:
x−− dł. krawędzi podstawy
y−− dł. wysokości
x= 43√10 , y= 23√10
8 sty 15:54
Alky: Oki pomyliłem się na pocz przy zapisie

.
Jeśli prawidłowy czworokątny to w podstawie kwadrat więc
V=x
2*y
320=x
2*y
x
3−320=0
x
3−(4
√5)
3=0
(x−4
√5)(x
2+4
√5x+80)=0
x
1=4
√5 ~~ Δ<0
Teraz powrót do
x=4
√5
y=4
8 sty 15:54
Alky: Ups. Co ja tu schrzaniłem
8 sty 15:55
Eta:
| | 320*2x | |
f'(x)= 1− |
| =....... |
| | x4 | |
8 sty 15:56
Alky: | | 640 | | 320 | |
Eh no tak, przeoczenie. − |
| zamiast − |
| |
| | x3 | | x3 | |
8 sty 16:00
Eta:
8 sty 16:01
Alky: Z cyku : Jak stracić większość punktów przez nieuwagę w 1 linijce
8 sty 16:01
solniczka123: dziękuję bardzo!
9x−7i>3(3x−7u) <3
8 sty 18:21