Ullad
Zm: Rozwiąż układ równań
x−y=3
2y=2x+6
8 sty 14:08
Jerzy:
2x − 2y = 6
−2x +2y = 6
Dodajemy stronami:
0 = 12 ( sprzeczność )
8 sty 14:12
Zm: Ok ale jak pomnozylem 1 razy −2 to wyszło 0=0 dlaczego?
8 sty 14:37
Adamm: bo nie umiesz liczyć
8 sty 14:38
Jerzy:
Co pomnożyłeś, bo nie rozumiem ?
8 sty 14:38
Zm: x−y=3 / *(−2)
8 sty 14:41
Jerzy:
−2x + 2y = −6
8 sty 14:42
Adamm: x−y=3 ⇔ y=x−3 ⇔ 2y=2x−6
odjmując 2y=2x−6 oraz 2y=2x+6 dostajemu 0=12, sprzeczność
8 sty 14:44
Zm: Jerzy wiem ale jak możesz rozwiąż dalej tym sposobem razy −2 bo tak musze to zrobić, bo jak
robiłem tp wychodzi mi 0=0 w inaczen
8 sty 14:52
Jerzy:
Przecież Ci napisałem 14:42
8 sty 14:53
1: Tak i wychodzi mk cos tAkiego
−2x+2y=−6
2y=2x+6
Po dodaniu stronami
0=0 to źle czy dobrze
8 sty 15:27
Jerzy:
Patrz 14:12 ... teraz dodajemy stronami:
0 = 12 ( sprzeczność , układ nie ma rozwiązań)
8 sty 15:28
Adamm: nie potrafisz liczyć człowieku
2y+(−2x+2y)=2x+6+(−6)
4y−2x=2x
y=x
już podstawiając do do pierwszego równania mamy
0=3
8 sty 15:30