technikum 2 klasa sprawdzian
Patryk: rozwiąż równanie:
x3−7x2−3x+21=0
rozwiąż nierównośći:
x4−5x3+5x2+5x−6>0
x4−4x3+7x2−16x+12<0
mam jutro poprawe i bardzo tego potrzebuje.
8 sty 14:02
Jerzy:
1) ⇔ x2(x−7) −3(x − 7) = 0 ⇔ (x2 − 3)(x−7) = 0 ⇔ (x+√3)(x−√3)(x−7) = 0
⇔ x = √3 lub x = − √3 lub x = 7
8 sty 14:06
Janek191:
x3 − 7 x2 −3 x + 21 = 0
x*(x2 − 3) − 7*( x2 − 3) = 0
(x − 7)*(x2 − 3) = 0
(x − 7)*(x − √3)*(x + √3) = 0
8 sty 14:06
Patryk: a nierównosci pomoglibyście ? proszę
8 sty 14:07
Janek191:

x = 1 jest pierwiastkiem równania x
4 − 5 x
3 + 5 x
2 + 5 x − 6 = 0
bo 1 − 5 + 5 + 5 − 6 = 0
oraz x = − 1 jest pierwiastkiem , więc można podzielić przez ( x −1)*(x + 1) = x
2 − 1
( x
4 − 5 x
3 + 5 x
2 + 5 x − 6 ) : (x
2 − 1) = x
2 − 5 x + 6 =( x − 3)*(x − 2)
− x
4 + x
2
−−−−−−−−−−−−−−
− 5 x
3 + 6 x
2
5 x
3 − 5 x
−−−−−−−−−−−−−
6 x
2 − 6
− 6 x
2 + 6
−−−−−−−−−−
0
Mamy
( x − 1)*(x + 1)*( x − 3)*(x − 2) > 0
w(−2) > 0
Szkicujemy wykres wielomianu W(x) = (x + 1)*(x − 1)*(x − 2)*(x − 3)
i odczytujemy rozwiązanie
x ∊ ( −
∞, −1) ∪ (1, 2) ∪ ( 3, +
∞)
=========================
8 sty 14:39
Mariusz:
x4−4x3+7x2−16x+12<0
x4−4x3+7x2−16x+12=0
W(1)=0
W(3)=0
8 sty 15:07