matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak obliczyć niewiadomą dla niewiadomych wielokrotnych
janusz123:
jak obliczyć niewiadomą dla niewiadomych wielokrotnych np:
√
a+2b
=a+z dla szukanego a? a+2b=a
2
+z
2
a−a
2
=z
2
−2b a(1−a)=z
2
−2b dla szukanego b?
2a+b
a
=
k
b
2ab+b
2
=ak dla szukanego y i b
1
ay+b=
b+y
8 sty 13:57