matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak wyciągnąć z tego a?
janusz123:
jak wyciągnąć z tego a?
a
bk=
ax+z
8 sty 13:04
5-latek:
bk(ax+z)=a abkx+bkz=a abkx−a= −bkz a(bkx−1)= −bkz
−bkz
a=
bkx−1
8 sty 13:07
Jerzy:
bk(ax+z) − a = 0 abkx − a = − bkz a(bkx − 1) = − bkz
bkz
a = −
bkx − 1
8 sty 13:09
janusz123:
dzieki
8 sty 13:11