wyznacz asymptoty ukośne funkcji
MAT98: wyznacz asymptoty ukośne funkcji
y=xarctgx
D:R
8 sty 11:57
Janek191:
| | f(x) | |
lim |
| = lim arctg x = 0,5π = a |
| | x | |
x→ +
∞ x→+
∞
lim ( f(x) − 0,5π x) = − 1 = b
x→
∞
y = 0,5π x − 1 − równanie asymptoty ukośnej lewostronnej
y = −0,5 π x − 1 − równanie asymptoty ukośnej prawostronnej
8 sty 13:10
MAT98: właśnie miałem problem z wyliczeniem b możesz to bardziej rozpisać ?
lim x−>∞ ( f(x) − 0,5π x) = liim x−>∞ x(arctgx−π/2)= [0*∞] symbol nieoznaczony i jak z tego
wyjść ?
8 sty 13:27
Janek191:
| | arctg x | | 0,5π | |
lim ( x arctg x − 0,5π x) = lim |
| − lim |
| ) = |
| | | | | |
x→+
∞ x→+
∞ x→+
∞
H
| | | | 0,5 π | |
= limx→+∞ |
| + limx→+∞ |
| = |
| | | | x2 | |
| | x2 | | 0,5 π | |
= limx→+∞ − |
| + limx→+∞ |
| = − 1 + 0 = − 1 |
| | 1 + x2 | | x | |
8 sty 14:03
Janek191:
H − reguła de L' Hospitala
8 sty 14:04