Zbadaj monotonicznosć funkcji.
kenik: Witam.
Muszę zbadać monotnicznosć funkcji :
3x5 − ln x, D = x ∊(0, e−32 ∪ (e−32, +∞)
Licze pierwszą pochodną :
9 + 6 ln x(5 + 2lnx)2
I to jest wiekszę od 0, gdy licznik jest większy od zera
czyli f'(x) > 0 dla : e−32 < x
Czyli funkcja na przedziale (e−32, +∞ ) jest rosnąca ?
Jeżeli tak to na przedziale : (0, e−52) ∪ (e−52, e−32) jest malejąca ?
A dla x = e−32 znajduje się lokalne ekstremum minimum ( zmienia znak minusa na plus )
I teraz pojawiaj.ą się schody, bo nie mogę wyliczyć pochodnej z tej funkcji, żeby zbadać
wypukłość i punkty przegięcia.
9 + 6 ln x(5 + 2lnx)2
8 sty 11:27
Jerzy:
Schody to się już zaczęły przy pierwszej pochodnej.
8 sty 12:44
Jack:
| | 3x | | 18 − 3lnx | |
( |
| )' = |
| |
| | 5−lnx | | (5−lnx)2 | |
8 sty 12:51
kenik: Przepraszam zle przepisałem przykład.
3x5 + lnx Tak powinien wyglądać
8 sty 16:01
kenik: Czy reszta jest teraz dobrze ?
Poza tym, że powinno być, ze funkcja jest malejąca w przedziałach (0, e−52) i
(e−52, e−32)
8 sty 16:02
kenik: ?
8 sty 17:49