zadanie na myślenie
artur: Dziesięcioro dzieci bawi się na dwóch boiskach. Początkowo na pierwszym było 5 chłopców, a na
drugim pięć dziewczynek. Po pewnym czasie Mirek i Zbyszek przeszli z pierwszego boiska na
drugie. Następnie dwoje dzieci z drugiego boiska przeszło na pierwsze.
W odp: pisze, że prawdziwe zdanie to: na pierwszym i drugim boisku jest tyle samo chłopców co
dziewcząt. Dlaczego?
8 sty 11:24
g: Chyba trochę niedokładnie przepisałeś ostatnie zdanie. Powinno być: na pierwszym boisku jest
tyle samo chłopców co na drugim dziewczynek.
8 sty 11:55
artur: Tak. Ale skąd to można wywnioskować?
8 sty 12:18
g: Po przesiadkach (dwóch w jedną, dwoje spowrotem) nadal na boiskach jest po 5 osób.
Na pierwszym boisku jest N1ch chłopców.
Zatem na drugim musi być N2ch = 5−N1ch chłopców.
Zatem na drugim boisku jest N2dz = 5−N2ch = 5−(5−N1ch) = N1ch dziewczynek.
N2dz = N1ch
8 sty 12:51
artur: Na pierwszym boisku jest 5 chłopców
na drugim boisku jest 5 dziewczynek
ZMIANA:
Z pierwszego boiska wyszło dwóch chłopców
Na drugim boisku pojawiło się dwóch chłopców i potem dwoje dzieci przeszło na pierwsze boisko.
Skąd mam mieć pewność, że to nie z powrotem przeszli ci sami chłopcy? Wtedy prawdziwe byłoby
zdanie, że na pierwszym boisku są sami chłopcy. Co jest złego w rozumowaniu?
10 sty 15:35