rachunek prawdopodobieństwa
slava: 4.179. Z talii 24 kart (asy, króle, damy, walety, dziesiątki, dziewiątki) losujemy 5 kart.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
c) *otrzymaliśmy jedną trójkę (figur lub dziesiątek lub dziewiątek)
i jedną parę (figur lub dziesiątek lub dziewiątek)
d) *dwie różne pary (np. dama, dama, dziesiątka, dziesiątka, król).
Wymiękłam odp c) 30/1771 d) 360/1771
8 sty 00:40
Adamm: wybieramy figurę i 3 kolory (3 karty dla trójki) oraz figurę i 2 kolory (2 karty dla dwójki)
8 sty 00:47
Adamm: wybieramy 3 figury, 2 kolory dla pierwszej, dwa dla drugiej, dwa dla trzeciej, mnożymy razy
wszystkie sposoby przypisania kolorów
8 sty 01:22
slava: Adamm Bardzo dziękuję
8 sty 06:18
slava: Analizuję odpowiedz i niestety nie rozumiem rozwiązania, Proszę jeszcze o komentarz
8 sty 10:38
gość2017: takich "zadań" rozwiązano tu już tysiące, przeszukaj archiwum, może komentarz gdzie indziej do
ciebie przemówi
8 sty 10:43
slava: Jednak bardzo bym prosiła o interpretacje wyników, może ktoś pomoże?
8 sty 19:58
Mila:
1)
Losujemy 5 kart:
| | | | 24! | | 20*21*22*23*24 | | 21*22*23*24 | |
|Ω|= | = |
| = |
| = |
| =21*22*23*4 |
| | | (24−5)!*5! | | 2*3*4*5 | | 2*3 | |
c) A− wylosowano trójkę i parę.
Masz 6 kategorii w kartach:
9,10,W,D,K,A
W każdej kategorii 4 karty.
Losujemy 5 kart:
♦Wybór kategorii i z niej 3 karty
♦wybór jednej kategorii z 5 pozostałych i wybór 2 kart z tej kategorii.
W ten sposób wylosujemy np. układ: (D♠,D♥,D♦,K♣,K♦)
| | 6*6*4*5 | | 30 | | 30 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 21*22*23*4 | | 7*11*23 | | 1771 | |
8 sty 20:23
Mila:
b)
B− wylosowano dwie różne pary i jedną kartę z innej kategorii
♥Wybrano dwie kategorie , z każdej wybrano dwie karty,
♥pozostało 16 kart w pozostałych kategoriach, wybrano jedną kartę
| | 15*6*6*16 | | 360 | |
P(B)= |
| = |
| |
| | 4*21*22*23 | | 1771 | |
8 sty 20:42
slava: Bardzo bardzo dziękuję Mila:
10 sty 00:08
Mila:

coś długo nie zaglądałaś.
10 sty 00:14
slava: Źle się czułam.
Karty to nie jest mocna strona.
Dziękuję Mila
10 sty 06:20