granice
kondzik: Czy ktoś mógłby mi policzyć granice funkcji x2/lnx w nieskończonościach i w zerze?
7 sty 23:25
piotr: | x2 | | 2x | |
| → H → |
| (x−>0) = 0 |
| lnx | | 1/x | |
| x2 | | 2x | |
| → H → |
| (x−>+∞) = +∞ |
| lnx | | 1/x | |
7 sty 23:29
7 sty 23:30
Adamm: przy x→0 nie możemy zastosować reguły H., piotr
7 sty 23:31
kondzik: Z tego wynika że wykres tej funkcji nie będzie miał asymptot?
7 sty 23:35
Adamm: będzie miał asymptotę pionową dla x=1
7 sty 23:36
kondzik: Z czego to wynika?
7 sty 23:38
Metis: Adam czemy przy x→0 nie możemy zastosować reguły H ?
7 sty 23:40
Adamm: Metis, bo to nie jest nawet symbol nieoznaczony
| | x2 | |
kondzik z tego że x≠1 a limx→1 |
| = ±∞ |
| | lnx | |
7 sty 23:43
Metis: Ale w tym konkretnym przypadku nie możemy
7 sty 23:44
kondzik: Zaraz, dziedzina tej funkcji to wg mnie (0;+∞), a więc szukając asymptot powinniśmy granice
liczyć w punkcie skupienia,czyli w zerze?
8 sty 00:07
Adamm: wcale nie, dziedzina tej funkcji to (0;1)∪(1;∞)
8 sty 00:08
kondzik: No dobrze,a co z granicami w zerze?
8 sty 13:36
kondzik: Up
8 sty 14:09
kondzik: A czy x=0 nie jest przypadkiem asymptotą pionową prawostronną?
8 sty 14:27
Omikron: Granica w zerze wynosi 0, musiałaby +−∞ żeby była tu asymptota pionowa.
8 sty 14:36
piotr: w podanym przykładzie przy x−>0 rzeczywiście nie możemy zastosować reguły H, ponieważ warunkiem
jej zastosowania jest
| | f(x) | |
by w wyrażeniu |
| zachodziło lim (f(x) = 0 ∧ lim g(x) = 0) ∨ (f(x) = ±∞ ∧ lim g(x) = |
| | g(x) | |
±
∞)
8 sty 14:49