pochodna
magik: Czy ktoś mógłby obliczyć mi pochodną funkcji f(x)=(2xlnx−x)/ln2x
7 sty 23:00
8 sty 00:25
Janek191:
x > 0 i x ≠ 1
| | 2x ln x − x | | 2 x | | x | |
f(x) = |
| = |
| − |
| |
| | ln2 x | | ln x | | ln2 x | |
więc
| | 2 *ln x − 2 x *1x | | 1* ln2 x − x * 2 ln x *1x | |
f '(x) = |
| − |
| = |
| | ln2 x | | ln4x | |
| | 2 ln x − 2 | | ln2 x − 2 ln x | |
= |
| − |
| = |
| | ln2 x | | ln4 x | |
| | 2 ln3 x − 2 ln2 x − ln2 x + 2 ln x | |
= |
| = |
| | ln4 x | |
| | 2 ln2 x − 3 ln x + 2 | |
= |
| |
| | ln3 x | |
8 sty 06:46
kondzik: Badam przebieg zmienności funkcji,to jest druga pochodna,czyli na tej podstawie mogę stwierdzić
że funkcja nie ma punktów przegięcia, i jest wypukła ku dołowi w całej dziedzinie?
8 sty 13:33
Jerzy:
Na jakiej podstawie?
8 sty 13:55
kondzik: Po przyrównaniu pochodnej do zera i postawieniu zmiennej t za ln x
8 sty 14:02
Jerzy:
Teraz to jest jasne.
8 sty 14:03
kondzik: Czyli zgadza się?

∊
8 sty 14:09
Jerzy:
Tak.
8 sty 14:10