geometria
rollo: proszę o obliczenie tego zadania .przekątne prostokąta przecinają się pod kątem α =
120stopni.Oblicz pole prostokąta jesli długosć przekatnej wynosi 20 cm.
14 sty 14:13
Dorota:

B=20cm
α=60 st
przekątne przecinąjąc się dzielą się na połowy i bok A też zostanie podzielony na pół. Kąt α
też na pół.korzystając z cosα można policzyć A ( wstępnie pół A) i potem C (gdyż jak widać
linia przerywana to pół C).
Dasz radę dokończyć?
14 sty 14:34
Dorota:

widać,że ten sam trójkąt co w prostokącie?
β to pół α
b to pół B
a to pół A
c to pół C
tak sie dzielą przekątne w prostokącie.
korzystając ze wzoru na cos30 czyli cosβ i masz b=10 można wyliczyć c, a z sinβ można wyliczyć
a
spróbuj
14 sty 15:19