trik
Metis: Czy taki "trik" jest zawsze możliwy?
lim f(x) ⇔ − lim f(x)
n−>−oo n−>oo
7 sty 21:17
yht:
nie, przykładu daleko nie trzeba szukać
f(x) = x4
7 sty 21:18
Adamm: jak już to limx→−∞ f(x) = −limx→∞ f(x) i nie
jeśli f jest nieparzysta to mamy równość
7 sty 21:18
Adamm: o ile granica istnieje oczywiście
7 sty 21:20
7 sty 21:20
Metis: A przepraszam.
Oni zamieniają n na −n i wtedy wyciagają −1 przed całość.
7 sty 21:24
Adamm: tak, dokładnie
robią takie "podstawienie"
7 sty 21:25
Metis: I to już jest prawidłowe zawsze?
7 sty 21:26
Adamm: limx→−∞ f(x) = limx→∞ f(−x), tak
tak samo jak na przykład limx→∞ f(x) = limx→∞ f(x2) lub wiele wiele innych
7 sty 21:28
Metis: Dzięki!
7 sty 21:30
Gaunt:
7 sty 21:48
Metis: Gaunt dawno Cię tu nie było! Co u Ciebie?
7 sty 21:55
Gaunt: Rzuciłam programowaniem i w końcu wzięłam się za algebrę
7 sty 21:58
Metis: Dobrze, że nie uczelnię
7 sty 21:59
Gaunt: Hahhah, najprędzej to bym rzuciła 8 ECTSów za analizę
7 sty 22:01
Metis: Można i tak
7 sty 22:17