Granica
MAT98: granica z :
Lim x−>0 √x*lnx
7 sty 20:54
KKrzysiek: Z hospitala
7 sty 20:58
7 sty 20:59
MAT98: możesz to bardziej rozpisać ?

bo mi z H =−1/2 i nie umiem błędu znaleść
7 sty 21:02
7 sty 21:25
KKrzysiek: Zle... Pisze z komorki
7 sty 21:25
Adamm: KKrzysiek
7 sty 21:26
MAT98: Hmm ja mi wychodzi z H takie coś xln2x/2√x
7 sty 21:58
MAT98: pochodna z 1/lnx jest równa −1/x/ln2x
7 sty 21:59
Adamm: | | lnx | |
limx→0+ xlnx = limx→0+ |
| = − limx→0+ x = 0 |
| | | |
czemu policzyłem tą granicę? weźmy zamiast x, x
k
lim
x→0+ x
klnx
k = k lim
x→0+ x
klnx = 0
lim
x→0+ x
klnx = 0
i tyle, k=1/2
7 sty 22:04
piotr: | | lnx | | 1/x | |
limx−>0 |
| = limx−>0 |
| = 0 |
| | 1/√x | | −3/2x3/2 | |
7 sty 22:15
KKrzysiek: | | lnx | | | | −x2 | |
limx−>0+ |
| = limx−>0+ |
| = limx−>0+ |
| = |
| | | | | | x | |
lim
x−>0+−x=0
Próbuje i próbuje , i nie chcd dodać mojego rozwiązania z tel.
7 sty 22:29