Rozdzial 3
5-latek:

W trojkacie rownoramiennym ABC kąt C jest katem przy wierzcholku trojkata rownoramiennego
Z wierzcholka B wykreslono wysokosc BD wzgledm boku AC
Udowodnic ze kat przy wierzcholku C tego trojkata jest dwa razy woekszy od kata DBA
Wskazowka Wykreslcie dwusieczna kata C
∡C=2γ
Korzystajac z tej wskazowki widac ze ∡β ma ramiona odpowiednio prostopadle z ramionami kąta
γ
gdyz AB⊥CE i BD ⊥ AC
Wiec na podsatwie twierdzenia i katach majacych ramiona odpowiednio prostopadle ∡β=∡γ
Ale ∡ C jest rowny 2γ gdyz dwusieczna CE podzielila ∡C na polowe wobec tego ∡C= 2β
7 sty 20:41
5-latek: Milu
jesli sprawdzisz to napisz czy to twierdzenie przydaje sie do zadan terazniejszych ?
7 sty 20:46
5-latek:
7 sty 21:47
Mila:
No dobrze , ale bez tego tw. widać przecież z sumy kątów ostrych w Δprostokatnych.
α+β=90
α+γ=90
γ=β
∡C=2γ
7 sty 21:56
Mila:
Z tego często się korzysta.
7 sty 21:56
5-latek: Dziekuje Ci bardzo

Poprostu sie zaczytalem
Teraz zabieram sie za rownolegloboki
7 sty 22:02