Rozwiąż nierówność.
sisi: Rozwiąż nierówność:
Proszę o pomoc
7 sty 19:57
Ollie: Przenosisz wszystko na jedną stronę, sprowadzasz do wspólnego mianownika i odejmujesz
od siebie ułamki. Mnożysz potem nierówność przez kwadrat mianownika i rozwiązujesz otrzymaną
nierówność w zależności od tego co otrzymasz.
7 sty 20:03
xxx: 5/(x−2)−x/(x−1)>0
(5x−5−x2+2x)/(x2−3x+2)>0
(−x2+7x−5)/((x−1)(x−2))>0
Rozkładasz licznik na czynniki i skracasz jeśli się da, a potem mnożysz przez kwadrat
mianownika. Wyznaczasz miejsca zerowe, rysujesz wykres i odczytujesz dla jakich wartości
nierówność jest większa od zera.
7 sty 20:10
Metis: Dziedzina
7 sty 20:10
jc: Po co mnożyć przez kwadrat mianownika?
Gdzie tak uczą?
7 sty 20:16
Joanna: zrób założenia, przenieś wszystko na lewą stronę i sprowadź do wspolnego mianownika
7 sty 20:22
Maryla27: Musisz pomnożyć prze kwadrat mianownika, żeby mieć pewność, że nie musisz zmieniać znaku
nierówności.
7 sty 20:24
Maryla27: Ten kwadrat skraca się z mianownikiem i ostatecznie mnożysz licznik przez mianownik.
7 sty 20:25
jc: Maryla27, ale w jakim celu się to robi?
Rozumiem, że a/b > 0 ⇔ ab > 0.
Ale jedno i drugie jest równoważne temu, że a, b > 0 lub a, b < 0.
W czym nierówność ab>0 jest lepsza od nierówności a/b >0.
I o jakiej pewności piszesz?
7 sty 20:31
Maryla27: 20.24
OK skąd wiesz, że x−1 i x−1 >0 ?
7 sty 20:37
Maryla27: a jeśli mniejsze to zmiana znaku
7 sty 20:37
sisi: Dzięki,obliczyłam i wyszły mi takie punkty na osi :
x≠−1
x≠0
x1= 1
x2=−12
Jak naszkicować falę?
7 sty 20:45
KKrzysiek: Pokaż mi obliczenia, to coś poradzimy.
7 sty 20:50
Maryla27: x−2≠0 => x≠2
i
x−1≠0 => x≠1
D = R \ {1,2}
7 sty 20:53
sisi: Przepraszam ,pomyliłam wyniki
w międzyczasie rozwiązywałam inne zadanie:
i to są wyniki do tego zadania

x≠−1
x≠0
x1=1
Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc

Mam jeszcze jedno pytanie: Jak rysuje się falę?
7 sty 21:23
7 sty 21:24
sisi: Dziękuję
7 sty 22:05