Granice 2
Lolek: Nie mam pojęcia co tu się dzieje
| | 1 + x − √x2 + 2 | | −∞ | |
lim |
| = [ |
| ] czyli symbol oznaczony |
| | 3x − 2 | | −∞ | |
x→−
∞
| | | | 1 | | 2 | | x ( |
| + 1 − √(1+ |
| ) ) | | | x | | x2 | |
| | 0 | |
→ |
| = [ |
| ] ( w odpowiedziach |
| | | | 3 | |
jest 2/3 )
druga sytuacja
| | 1 + x − √x2 + 2 | | ∞−∞ | |
lim |
| = [ |
| ] czyli symbol oznaczony |
| | 3x − 2 | | −∞ | |
x→+
∞
| | | | 1 | | 2 | | x ( |
| + 1 − √(1+ |
| ) ) | | | x | | x2 | |
| | 0 | |
→ |
| = [ |
| ] = 0 ( to jest dobrze |
| | | | 3 | |
wg. odpowiedzi )
7 sty 19:08
Mila:
ad1)
dla x→−∞
√x2+2=√x2+2x2= |x|√1+2x2=−x√1+2x2
7 sty 19:24
Lolek: | | 1 | | 1 | | ( |
| + 1 − (−x ) √(1+ |
| ) ) | | | x | | x2 | |
| |
| = |
| |
| | 1 | | 1 | | x ( |
| + 1 + √(1+ |
| ) ) | | | x | | x2 | |
| | 2 | |
| = [ |
| ] ? |
| | 3 | |
To by się teraz zgadzało. Dziękuje
7 sty 19:33
Mila:
7 sty 21:27