Napisz równanie okregu o promieniu r = √5 wiedząc, że jego środek należy do prostej o
równaniu x − y + 1 = 0 i okrąg ten jest styczny do prostej 2x +y −1 = 0
Współrzędne środka okręgu to: S(x, x+1)
odleglosc punktu S od prostej 2x + y − 1 jest równa √5
wychodzi równanie
|3x| = 5
które daje dwie odpowiedzi
i tutaj pragnę zadań pytanie− dlaczego mi wyszły dwie odpowiedzi? Może istnieje druga sytuacja,
ale za bardzo nie potrafię jej sobie wyobrazić..
Ma byc styczny do czerwonej asrodek nalezec do niebieskiej
Juz widzisz ?
zmylil mnie rysunek pomocniczy narysowany w zbiorze zadan. Ogolem nie
rozwiazujcie tego, bo to zerowy poziom trudnosci chodzilo mi tylko o ten przypadek.