wielomiany
orgami: zad 1. Wyznacz pierwiastki wielomiany W(x) = x (x−3) (x+2)
zad 2. Dane są wielomiany W(x) =2x5 − 11x3 +x − 3 i P(x) = −x8 − 2x5 + x2
Które zadania są prawdziwe? i dla czego?
1. Stopień wielomianu W(x) * P(x) jest równy 40.
2. Stopień wielomianu W(x) − P(x) jest równy 8.
3. Wyraz wolny wielomianu W(x) * P(x) jest równy −3
a) tylko 1 i 3 , b) tylko 2 , c) tylko 2 i 3 d) wszystkie
14 sty 12:10
tuptus: zad.1
W(x) = x(x−3)(x+2)
x1=0, x2=3, x3=−2
14 sty 12:37
tuptus: Zad 2.
Prawidłowa odpowiedz to b) tylko 2.
2x5 − 11x3 + x − 3 − (−x8 − 2x5 + x2) = 2x5 − 11x3 + x − 3 + x8 + 2x5 − x2 =
= x8 + 4x5 − 11x3 − x2 +x − 3
(2x5 − 11x3 + x − 3 )*(−x8 − 2x5 + x2) =
= − 2x13 − 4x10 + 2x7 + 11x11 + 22x8 − 11x5 − x9 − 2x6 +x3 + 3x8 + 6x5 −
3x2 = Już tutaj widać że wyrazenie nie posiada wyrazu wolnego...
a więc 3 zdanie równiez jest bledne.
14 sty 12:52