pochodna
Metis: (sin
2x)'= 2sinx*(sinx)' = 2sinx*cosx = sin2x

?
Dla pewności
7 sty 18:03
azeta:
7 sty 18:05
Adamm: ok
7 sty 18:06
7 sty 18:12
Adamm: możesz
7 sty 18:13
7 sty 18:13
Metis: Ale dopiero po sprowadzeniu do wspólnego mianownika ?
7 sty 18:15
Metis: ok, po prostu zamieniam tg na iloraz sin / cos
7 sty 18:17
KKrzysiek: następnie pochodna z licznika i mianownika
7 sty 18:17
KKrzysiek: @Metis, skąd bierzesz zadania?
7 sty 18:18
7 sty 18:19
KKrzysiek: Dzięki
7 sty 18:19
Metis: Potrzebujesz czegoś?
7 sty 18:21
Metis: Jak załatwić taką granicę wymierną?
x−>oo
próbuje zrobić to tak:
| 2x+3x+1−1 | | 2x−1 | |
| = 1+ |
| ale nic z tego. |
| 3x+1 | | 3x+1 | |
7 sty 18:28
azeta: | 3x((2/3)x+1) | |
| co przy x→ ∞ daje 1  |
| 3x(1+(1/3)x) | |
7 sty 18:29
7 sty 18:31
KKrzysiek: | | 2 | | 2 | |
Zauważ iż |
| jest mniejsze od 1, więc ( |
| )x = 0 |
| | 3 | | 3 | |
7 sty 18:32
Metis: Tak dokładnie

Juz sobie wszystko przypominam.
Dziękuje!
7 sty 18:33
Metis: azeta co u Ciebie słychać?
7 sty 18:34
Metis: x−> pi/2
ale
x−> pi/2
7 sty 18:44
7 sty 18:51
7 sty 18:53
Metis: ?
Próbuje Hospitalem ale tez nie wychodzi:
| | cos5x | | −5sin5x | | 5 | | 5 | |
lim |
| = |
| = |
| a odpowiedzi podają − |
| |
| | cos3x | | −3sin3x | | 3 | | 3 | |
x−>pi/2
7 sty 18:54
KKrzysiek: Dąży do pi/2, więc wynik będzie ujemny
7 sty 18:54
Mariusz:
| sin(x)−1 | | (sin(x)−1)(sin(x)+1) | |
| = |
| |
| cos(x) | | cos(x)(sin(x)+1) | |
| | −cos2(x) | |
= |
| |
| | cos(x)(sin(x)+1) | |
Można też zamienić na kąty połówkowe
7 sty 18:54
Adamm: | | cos(5x) | | −sin(5x−5π/2) | |
limx→π/2 |
| = limx→π/2 |
| |
| | cos(3x) | | sin(3x−3π/2) | |
taka mała podpowiedź
7 sty 18:55
Metis: A czemu Hospitalem wychodzi błędy wynik?
7 sty 18:55
Mariusz:
Po co z Hospitala
| | sin(x) | |
Zamień wzorami redukcyjnymi na sinusy i skorzystaj z granicy |
| |
| | x | |
7 sty 18:56
Mariusz:
Bo do pochodnej możesz potrzebować tej granicy
Licz pochodne granicami to zobaczysz kiedy taka sytuacja wystąpi
7 sty 18:57
Adamm: a Hospitalem nie wychodzi bo nie wiesz ile to jest sin(5π/2) a ile sin(3π/2)
7 sty 19:01
Metis: Przecież
lim sinx=1
x−>pi/2
Wiemy, że (cos5x)'=−sin5x*(5x)'=−5sin5x
Analogicznie (cos3x)'=−3sin3x
7 sty 19:02
Metis: zonk
lim sin5x = 1
x−>pi/2
lim sin3x = −1
x−>pi/2
Tutaj popełniam błąd.
7 sty 19:03
Adamm: no właśnie o tym mówiłem
7 sty 19:05
Metis: Dzięki wielkie
7 sty 19:06
Metis: Jak szybko sprawdzić czy granica w takim przypadku wynosi −1 czy 1 ?
7 sty 19:09
KKrzysiek: Rysunkiem
7 sty 19:12
Metis: Nie dam rady na kolokwium rysunkiem
7 sty 19:12
5-latek: Witaj
Metis 
Kiedy masz kolokwium ?
7 sty 19:14
Metis: 10
7 sty 19:15
Adamm: limx→π/2 sin(5x) = sin(5π/2), z drugim analogicznie
sin(5π/2) = sin(π/2) = 1
sin(3π/2) = sin(π−3π/2) = −sin(π/2) = 1
może być?
7 sty 19:18
Mariusz:
| | sin2(x+Δx)−sin2(x) | |
limΔx→0 |
| = |
| | Δx | |
| | (sin(x+Δx)−sin(x))(sin(x+Δx)+sin(x)) | |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | sin(x+Δx)−sin(x) | |
limΔx→0 |
| (sin(x+Δx)+sin(x)) |
| | Δx | |
| | sin(x+Δx)−sin(x) | |
limΔx→0 |
| limΔx→0(sin(x+Δx)+sin(x)) |
| | Δx | |
| | sin(x+Δx)−sin(x) | |
2sin(x)limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | sin(x+Δx)−sin(x) | |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | sin(x)cos(Δx)+cos(x)sin(Δx)−sin(x) | |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | sin(x)(cos(Δx)−1)+cos(x)sin(Δx) | |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | cos(Δx)−1 | | sin(Δx) | |
limΔx→0sin(x) |
| +cos(x) |
| |
| | Δx | | Δx | |
| | cos(Δx)−1 | | sin(Δx) | |
sin(x)limΔx→0 |
| +cos(x)limΔx→0 |
| |
| | Δx | | Δx | |
| | cos(Δx)−1 | |
Aby policzyć granicę limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
możemy przejść na kąty połówkowe albo rozszerzyć przez taką jedynkę aby uzyskać
wzór skróconego mnożenia
| | cos(Δx)−1 | | sin(Δx) | |
sin(x)limΔx→0 |
| +cos(x)limΔx→0 |
| |
| | Δx | | Δx | |
| | (cos(Δx)−1)(cos(Δx)+1) | | sin(Δx) | |
sin(x)limΔx→0 |
| +cos(x)limΔx→0 |
| |
| | Δx(cos(Δx)+1) | | Δx | |
| | −sin2(Δx) | | sin(Δx) | |
sin(x)limΔx→0 |
| +cos(x)limΔx→0 |
| |
| | Δx(cos(Δx)+1) | | Δx | |
| | −sin(Δx) | sin(Δx) | |
sin(x)limΔx→0 |
|
| + |
| | 1+cos(Δx) | Δx | |
=cos(x)
| | sin2(x+Δx)−sin2(x) | |
limΔx→0 |
| =2sin(x)cos(x) |
| | Δx | |
7 sty 19:20
Metis: Mariusz mam tylko 45 min a to jeden przykład z kilku
7 sty 19:20
Metis: Ale dzięki

Przyda się.
7 sty 19:20
Metis: Jasne Adam, dzięki.
7 sty 19:27
2q: Mariusz, liczysz z definicji, to co ty policzyles w minute, ja to wzorami policze w 10 s.
7 sty 19:30
Metis: Czy taki zapis liczenia jest jak najbardziej poprawny?
| | sinx3*sinx7 | |
lim |
| = |
| | sinx4*sinx6 | |
x−>0
| | sinx3 | | x4 | | 1 | | sinx7 | | x6 | | 1 | |
lim |
| *x3* |
| * |
| * |
| *x7* |
| * |
| = |
| | x3 | | sinx4 | | x4 | | x7 | | sinx6 | | x6 | |
x−>0
x−>0
| | x10 | |
Chodzi mi o ten przeskok do |
| |
| | x10 | |
7 sty 19:58
Adamm: myślę że lepiej byłoby gdybyś napisał po prostu
| | sinx3sinx7 | |
limx→0 |
| = |
| | sinx4sinx6 | |
| | sinx3 | sinx7 | x4 | x6 | |
=limx→0 |
|
|
|
| = 1 |
| | x3 | x7 | sinx4 | sinx6 | |
7 sty 20:07
Metis:
7 sty 20:09
Metis: x−>0
Stosuję Hospitala:
(cos3x−cos7x)'= 7sin(7x)−3sin(3x)
(x
2)'=2x
x−>0
| | 7sin(7x)−3sin(3x) | |
lim |
| = |
| | 2x | |
x−>0
| | | | sin7x | | sin3x | | 7* |
| *7x − 3* |
| *3x | | | 7x | | 3x | |
| |
7sin(7x)−3sin(3x)= |
| |
| | 2x | |
| | 7sin(7x)−3sin(3x) | |
lim |
| =20 |
| | 2x | |
x−>0

?
7 sty 20:28
KKrzysiek: Tak
7 sty 20:54
Mariusz:
cos(3x)−cos(7x)=2sin(5x)sin(2x)
| 2sin(5x)sin(2x) | | sin(5x) | sin(2x) | |
| =2 |
|
| *5*2 |
| x2 | | 5x | 2x | |
| | sin(5x) | | sin(2x) | |
=20 |
| * |
| |
| | 5x | | 2x | |
7 sty 22:17
jc: Mariusz, ale z taką granicą już tak łatwo nie pójdzie
| | 3 sin 5x − 5 sin 3x | |
limx →0 |
| |
| | x3 | |
7 sty 22:36
Adamm: | | 3sin(5x)−5sin(3x) | |
limx→0 |
| |
| | x3 | |
| | | | (5x)3 | | (3x)3 | | 3((5x)− |
| )−5((3x)− |
| ) | | | 3! | | 3! | |
| |
limx→0 |
| = −40 |
| | x3 | |
więc
| | 3sin(5x)−5sin(3x) | |
limx→0 |
| = −40 |
| | x3 | |
7 sty 22:44
jc: Właśnie tak
7 sty 22:45
Mariusz:
| | 3sin(5x)−5sin(3x) | |
limx→0 |
| |
| | x3 | |
t=3x
| | 3sin(15t)−5sin(9t) | |
limt→0 |
| |
| | 27t3 | |
sin(3x)=sin(x)cos(2x)+sin(2x)cos(x)
sin(3x)=sin(x)*(cos
2(x)−sin
2(x))+2sin(x)cos(x)cos(x)
sin(3x)=sin(x)*(1−2sin
2(x))+2sin(x)(1−sin
2(x))
sin(3x)=3sin(x)−4sin
3(x)
| | 3(3sin(5t)−4sin3(5t))−5(3sin(3t)−4sin3(3t)) | |
limt→0 |
| |
| | 27t3 | |
| | 9sin(5t)−15sin(3t)−12sin3(5t)+20sin3(3t) | |
limt→0 |
| |
| | 27t3 | |
| | 1 | | 3sin(5t)−5sin(3t) | | 1 | | −12sin3(5t)+20sin3(3t) | |
= |
| limt→0 |
| + |
| limt→0 |
| |
| | 9 | | t | | 27 | | t3 | |
| | 1 | | 3sin(5t)−5sin(3t) | |
= |
| limt→0 |
| + |
| | 9 | | t | |
| 1 | | sin3(5t) | | 20sin3(3t) | |
| limt→0(−12*125 |
| +20*27 |
| ) |
| 27 | | (5t)3 | | (3t)3 | |
9g=g−320
8g=−320
g=−40
| | 3sin(5x)−5sin(3x) | |
limx→0 |
| =−40 |
| | x3 | |
7 sty 23:21