matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje liniowe cz.2
Basia:
Wyznacz równanie prostej AB. Sprawdź, czy należy do niej punkt C. A(−2,6), B(2,−2), C(5,8).
7 sty 17:02
Eta:
−2−6
a
AB
=
= −2
2+2
AB: y= −2(x−x
A
)+y
A
⇒ AB: y= −2x+2 C(5,8) podstaw za x= 5 i y=8 i sprawdź czy C∊AB
7 sty 17:10