Udowodnij z wykorzystaniem indukcji zupełnej
Chillin: Udowodnij z wykorzystaniem indukcji zupełnej:
a) ∑
n (2k−1) = n
2
k=1
b) 4
n>n
3
z góry dziękuję za pomoc
7 sty 16:50
KKrzysiek: b) na pewno chodzi o indukcję zupełną, czy zwykłą?
7 sty 16:53
KKrzysiek: Jak definiowaliście indukcję zupełną na zajęciach?
7 sty 16:53
Chillin: w poleceniu jest zupełną, ale znając naszą zakręconą panią doktor może to być błąd
7 sty 16:56
KKrzysiek: b)
I BAZA
41 > 13 , spełnione
II ZAŁOŻENIA
4k > k3
III TEZA
4k+1 > (k+1)3
4k+1 = 4k *4 (z zał.) > k3 *4
7 sty 17:02
Adamm: a) T: suma n≥1 kolejnych liczb nieparzystych jest równa n2
1. mamy 1=1
2. 1+3+...+(2n−1)=n2
3. 1+3+...+(2n−1)+(2n+1)=n2+2n+1=(n+1)2
zatem na mocy indukcji zachodzi dla wszystkich n≥1
c. b. d. o.
b) T: 4n>n3 dla n≥1
dla n=1 mamy 4>1
1. dla n=2 mamy 16>8
2. 4n>n3
3. 4n+1=4*4n>4n3>(n+1)3 (*)
na mocy indukcji 4n>n3 dla n≥2 zatem 4n≥n3 dla n≥1
c. b. d. o.
(*) n≥2
7 sty 17:06
Chillin: dzięki
7 sty 17:15