twierdzenie cosinusów
kptadrian: Długości boków trójkąta są kolejnymi liczbami naturalnymi. Naprzeciw najkrótszego boku znajduje
| | 3 | |
się kąt, którego cosinus jest równy |
| . Oblicz długości boków tego trójkąta. |
| | 4 | |
Boki: a, (a+1), (a+2).
Korzystam ze wzoru na twierdzenie cosinusów i otrzymuję boki 6,7,8, jednak gdy do wzoru
podstawiam policzone boki i liczę cosinusa to wyniki się nie zgadzają. Proszę o pomoc.
7 sty 15:32
Ajtek:
Pokaż obliczenia, sprawdzę.
7 sty 15:42
piotr: a2=(a+1)2+(a+2)2 −2*(a+1)(a+2)*3/4 ∧ a>0
⇒ a = 4
7 sty 15:45
kptadrian: | | 3 | |
a2=(a+1)2+(a+2)2−2*(a+1)*(a+2)* |
| |
| | 4 | |
| | 3 | |
a2=a2+2a+1+a2+4a+4−2(a+1)*(a+2)* |
| |
| | 4 | |
| | 3 | | 6 | |
a2=2a2+6a+5+(−2a−2)( |
| a+ |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | 6 | | 6 | |
a2=2a2+6a+5− |
| a2−3a− |
| −3 |
| | 4 | | 4 | |
0=−a
2+6a−1
a1=6
sprawdzenie−−−−−
36=49+64−2*112cosalfa
| | 3 | |
No i ten wynik mi nie pasuje bo nie jest równy |
| |
| | 4 | |
7 sty 15:47
piotr: a2 − 3a − 4 = 0
7 sty 15:47
kptadrian: dzięki, ale gdzie mam źle policzone?
7 sty 15:53
piotr: z tego 0=−a2+6a−1 jak Ci wyszło 6 ?
7 sty 15:55
Ajtek:
Błędy są w przemnażaniu ostatnich nawiasów.
7 sty 15:55
kptadrian: Dzięki

!
7 sty 16:00