Uprość wyrażenie.
Kasia: Uprość wyrażenie.
a) sin (2α − π)cos(α − 3π)
b) 3−4 cos
2 (3/2π − α)
c) cos (270
0 + 2α) + sin (450
0 + 2α)
d) cos (2α − 270
0) − sin (2α + 630
0)
e) ctg (270
0 + α) + 2 tg (α + 360
0)
f) (sin
2 (π/2 + α) − cos
2 (α−π/2))/(tg
2 (π/2 +a ) − ctg
2 (α − π/2)
Proszę o rozwiązanie
7 sty 15:21
Kasia: Prosze o pomoc
8 sty 13:24
Janek191:

a)
= − sin (π − 2α)* cos ( α − π) = − sin 2α*( − cos α) = sin 2α*cos α
8 sty 13:30
Jerzy:
a) = sin[−(π − 2α)]*cos[−(2π + π − α)] = −sin2α*cos(π − α) = −sin2α*(−cosα) = sin2αcosα
8 sty 13:31
Kasia: abc ma zrobione, ale nie radze sobie z d, e i f
8 sty 14:36
Jerzy:
Wszędzie stosujesz wzory redukcyjne.
8 sty 14:37
Janek191:
sin (450o +2 α) = sin ( 90o + 2α + 360o) = sin ( 90o + 2α) okresowość sinusa
sin (2α +630o) = sin (2α + 360o + 270o) = sin ( 2α + 270o) okresowość sinusa
tg (α + 360o) = tg ( α + 2*180o) = tg α okresowość tangensa
8 sty 14:44