Oblicz, korzystając ze wzoru na sumę sinusów lub sumę cosinusów.
Ania: Oblicz, korzystając ze wzoru na sumę sinusów lub sumę cosinusów.
a) sin 150 + sin 1050
b) cos 150 + cos 750
Proszę o pomoc, nie wiem jak to zrobić
7 sty 15:15
Adamm: | | x+y | | x−y | |
a) sin(x)+sin(y)=2sin( |
| )cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
sin15
o+sin105
o = 2sin(60
o)cos(45
o)
b) cos(x)=sin(π/2+x)=sin(90
o+x)
cos15
o+cos75
o=sin105
o+sin165
o=2sin135
ocos30
o
7 sty 15:23
Li:
| | 15+105 | | 15−105 | |
sin15+sin105=2*sin |
| * cos |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | √3 | | √2 | | √6 | |
=2 sin 60*cos(−45)=2* |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 15+75 | | 15−75 | |
cos15+cos75=2*cos |
| *cos |
| =2 cos 45*cos(−30)= |
| | 2 | | 2 | |
7 sty 15:29