całkii
Anicux: 1) ∫(x + 1)ln
2 xdx
2) ∫xln(x − 1)dx
Pomóżcie
7 sty 14:58
Jerzy:
W obydwu przypadkach przez części.
7 sty 15:00
Anicux: Wiem lecz nie wychodzi mi tak jak jest w odpowiedziach
7 sty 15:12
Jerzy:
To pokaż,jak całkujesz.
7 sty 15:12
Anicux: 1) u= ln
2x v'=x +1
7 sty 15:16
Adamm: ∫(x+1)ln
2xdx = (x
2/2+x)ln
2x−∫(x+2)lnxdx = (x
2/2+x)ln
2x−(x
2/2+2x)lnx+∫x/2+2 dx =
= (x
2/2+x)ln
2x−(x
2/2+2x)lnx+x
2/4+2x+c
| | 1 | | x2 | | 1 | | 1 | |
∫xln(x−1)dx = x2ln(x−1)/2− |
| ∫ |
| dx = x2ln(x−1)/2− |
| ∫x+1+ |
| dx = |
| | 2 | | x−1 | | 2 | | x−1 | |
= x
2ln(x−1)/2−x
2/4−x/2−ln(x−1)/2+c
7 sty 15:18
Anicux: 2) u = ln(x+1) v'=x
7 sty 15:18
Anicux: Odpowiedzi to:
| | 1 | | 1 | |
1) |
| x2(ln2 x − ln x + |
| x2) + C |
| | 2 | | 2 | |
| | x2 − 1 | | x2 | | x | |
2) |
| ln(x−1) − |
| − |
| + C |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
7 sty 15:23
Adamm: tylko wiesz że odpowiedzi mogą się różnić o stałą, tak?
7 sty 15:25
Anicux: Rozwiązując w 1) wyszedł mi taki sam wynik jak u ciebie lecz w 2) nie wiem jak obliczyć całkę
| | x2 | |
∫ |
| dx. Różnić się o stałą, tzn? |
| | x − 1 | |
7 sty 15:29
Adamm: po prostu policz pochodną z tego co ci wyszło jeśli tak bardzo ci zależy na sprawdzeniu wyniku,
odpowiedzi ci wcale nie pomogą, może czasami
| x2 | | x2−x+x−1+1 | | 1 | |
| = |
| = x+1+ |
| tak jak napisałem |
| x−1 | | x−1 | | x−1 | |
7 sty 15:31
piotr: | | x2 | | 1 | | 1 | |
= |
| + |
| x2 ln2(x)− |
| x2 ln(x)+2 x+x ln2(x)−2 x ln(x) + C |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
7 sty 16:06
piotr: =∫x ln2(x)dx+∫ln2(x)dx=
= 1/2 x2 ln2(x)−1/2 ∫2 x ln(x)dx+∫ln2(x)dx =
= −1/2 x2 ln(x)+1/2 x2 ln2(x)+1/2 ∫x dx+∫ln2(x)dx =
= x2/4−1/2 x2 ln(x)+1/2 x2 ln2(x)+∫log2(x)dx =
= x2/4−1/2 x2 ln(x)+x ln2(x)+1/2 x2 ln2(x)−2∫ln(x)dx =
= x2/4−2 x ln(x)−1/2 x2 ln(x)+x ln2(x)+1/2 x2 ln2(x)+2∫1dx =
= x2/4+1/2 x2 ln2(x)−1/2 x2 ln(x)+2 x+x ln2(x)−2 x ln(x)+C
7 sty 16:20