matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wzór newtona
Zielony:
Stosując wzór Newtona rozwiń potęgę (x − 2/x
2
)
5
w sumę wielokrotności potęg x.
7 sty 14:54
Adamm:
x≠0
5
2
5
3
(x−2/x
2
)
5
=x
5
+5x
4
(−2/x
2
)+
x
3
(−2/x
2
)
2
+
x
2
(−2/x
2
)
3
+5x(−2/x
2
)
4
+(−2/x
2
)
5
=
40
80
80
32
=x
5
−10x
2
+
−
+
−
x
x
4
x
7
x
10
7 sty 15:07