funkcja
orgami: Narysuj wykres funkcji y= − x2 − x + 12. Określ czy funkcja osiąga minimum czy maksimum i
podaj wartość w punkcie ekstremalnym. Dla jakich liczb naturalnych funkcja przyjmuje wartości
ujemne?
Proszę o pomoc nic z tego nie kumam, jak by sie znalazł chętny kto wytłumaczy krok po kroku
bede bardzo wdzieczna. Z góry wielkie dzieki
14 sty 11:24
ula: Δ=1+4*12=49
√Δ=7
x1=−4
x2=3
ramiona do dołu
W(p,q)
p=−b2a=−12
q=−Δ4a=74
funkcja osiąga max (wierzchołek) dla x=−12
Funkcja jest <0 dla liczb naturalnych {1,2}
nie narysuję ci bo coś się zacieło
14 sty 12:04
ula:
14 sty 12:06