pochodna kierunkowa funkcji dwóch zmiennych
Kasia: Oblicz pochodną kierunkową dla funkcji f(x,y)=2x
3y
2−6x
2y+1 od punktu P(1,1) do punktu M(2,3)
Proszę o wyjaśnienie
7 sty 14:45
Kasia: To jak może ktoś pomoże?
7 sty 16:40
Kasia: Prosze
7 sty 17:47
azeta: z punktów można utworzyć wektor PM => [2,1], wektorem kierunkowym będzie wektor o składowych
wektora PM podzielonych przez jego długość.
liczysz pochodną cząstkową po x i y, a następnie wstawiasz do wzoru:
| | dfP | | dfP | |
f'(P)= |
| vkx+ |
| vky |
| | dx | | dy | |
| | dfP | | dfP | |
gdzie odpowiednio |
| , |
| to pochodne cząstkowe w punkcie P. |
| | dx | | dy | |
7 sty 18:26
azeta: a Vkx, Vky to składowe wektora kierunkowego
7 sty 18:27
Kasia: czyli te pochodne czastkowe
dla x wynosi 6x2y2−12xy dla x=1 to bedzie −6
a dla y wynosi 4x3y−6x2 dla y=1 to bedzie −2
czyli pochodna kierunkowa to bedzie −6*2+(−2)*1=−12−2=−14
o to chodzi?
7 sty 18:37
Kasia: nie zle napisalam
pochodna nie bedzie taka
| | 1 | | 2 | | √5 | | 2√5 | |
wektor kierunkowy to bedzie [ |
| , |
| ]=[ |
| , |
| ] |
| | √5 | | √5 | | 5 | | 5 | |
| | −6√5 | | −2*2√5 | | −10√5 | |
czyli pochodna kierunkowa to bedzie |
| + |
| = |
| =−2√5 |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
7 sty 18:48
Kasia: o to chodzi?
7 sty 18:50