..
julia: Rzucamy trzy razy kostką . Oblicz prawdopodobieństwo tego, że za trzecim razem wypadła szóstka,
jeśli suma kwadratów uzyskanych oczek jest liczbą podzielną przez 3.
Mila:
A− za trzecim razem wypadła szóstka
B− suma kwadratów uzyskanych oczek jest liczbą podzielną przez 3
1) jeżeli na wszystkich 3 kostkach wypadną liczby oczek ze zbioru {3,6} to suma kwadratów
uzyskanych oczek jest liczbą podzielną przez 3.
2) jeżeli na wszystkich 3 kostkach wypadną liczby oczek ze zbioru {1,2,4,5} to suma kwadratów
uzyskanych oczek jest liczbą podzielną przez 3.
( kwadrat dowolnej liczby naturalnej przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1 lub 0.)
|B|=2
3+4
3=8+64=72
A∩B={(3,3,6), (3,6,6),(6,3,6},(6,6,6)}
2
2*1=4
| | |A∩B| | | 4 | | 1 | |
P(A/B)= |
| = |
| = |
| |
| | |B| | | 72 | | 18 | |