ff
k: Obliczyć pole wspólnego obszaru ograniczonego krzywymi y=2x3,y2=4x
undefined
7 sty 14:26
Adamm:

2x
3=4x
x(x
2−1)=0
x(x−1)(x+1)=0
jeśli chodzi o cały ten obszar, 2∫
014x−2x
3 dx
7 sty 14:55
Adamm:

ehh, tak to jest jak się nie czyta
| | 3√y | | y2 | |
x= |
| , x= |
| co jest równoważne by obliczyć pole obszaru między |
| | 3√2 | | 4 | |
y=
3√x/
3√2 oraz y=x
2/4
3√x/
3√2=x
2/4
x=0 lub x/2=x
6/64
x=0 lub 32=x
5
x=0 lub x=2
∫
02x
1/3/2
1/3−x
2/4 dx
7 sty 15:00
Jerzy:
Tam jest Adamm : y
2 = 4x
7 sty 15:01