matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Anicux:
∫ln(1 + x
2
) dx
7 sty 14:22
Jerzy:
Przez części: v' = 1 u = ln(1+x
2
)
2x
v = x u' =
1+x
2
7 sty 14:24
jc:
x
2
= ∫ x' ln(1+x
2
) dx = x ln(1+x
2
) − 2∫
dx
1+x
2
(1+x
2
) − 1
= x ln(1+x
2
) − 2∫
dx
1+x
2
= x ln(1+x
2
) − 2x + 2 arctg x
7 sty 14:26
Jerzy:
x
2
1 + x
2
− 1
= xln(1 + x
2
) − 2∫
dx = xln(1+x
2
)− 2∫
dx .... i licz.
1+x
2
1+x
2
7 sty 14:27
Jerzy:
jc
...... wynik niekompletny
7 sty 14:29