matematykaszkolna.pl
Ekstrenum funkcji Zuzia: Wyznacz ekstrenum funkcji; f(x)=x3−27x
7 sty 13:39
Jerzy: Policz pochodną.
7 sty 13:40
KKrzysiek: 1. wyznacz dziedzine 2. policz pochodną 3. f'(x) = 0 4. f''(x)
7 sty 13:46
Jerzy: A po co druga pochodna ?
7 sty 13:47
KKrzysiek: f''(x0) > 0 − minimum funkcji w tym punkcie f''(x0) < 0 − maksimum funkcji w tym punkcie
7 sty 13:50
KKrzysiek: Może akurat tutaj nie będzie potrzebna.
7 sty 13:50
Jerzy: Istnieje wiele funkcji, których druga pochodna jest różna od zera, a mimo to funkcja nie posiada ekstremum lokalnego. O istnieniu pochodnej decyduje zmiana znaku pierwszej pochodnej w jej miejscach zerowych.
7 sty 13:52
KKrzysiek: Przyznam, że nie rozumiem dlaczego miałbym nie stosować tej metody. W Internecie widzę jak dużo osób korzysta z niej z powodzeniem. Proszę o wyjaśnienie i rozwianie moich wątpliwości,
7 sty 23:53
Adamm: Jerzy, głupoty piszesz jeśli druga pochodna jest różna od zera to musi być ekstremum
7 sty 23:57
KKrzysiek: @Adamm "jeśli druga pochodna jest różna od zera to musi być ekstremum" Dzięki za odpowiedź
8 sty 02:11
Adamm: jest ogólna zasada jeśli f'(x)=0 i jeśli f ma ileś tam pierwszych pochodnych, to jeśli pierwsza różna od zera pochodna jest rzędu nieparzystego to nie ma ekstremum jeśli parzystego to maksimum dla pochodnej ujemnej i minimum dla dodatniej na przykład jeśli f'(x)=0, f''(x)=0, f'''(x)=0 i f(4)(x)>0 to funkcja ma w punkcie x minimum
8 sty 02:27
Adamm: ale ja bym raczej unikał tego sposobu, o ile teraz działa to może zdarzyć się że wszystkie pochodne są równe 0 (są takie przypadki) to nie jest uniwersalny ani najlepszy sposób
8 sty 02:30
KKrzysiek: Wiem o tym, ale dla prostych przypadków się sprawdza, i jestem w stanie zweryfikować , czy akurat tym sposobem mogę wyznaczyć sobie ekstremum, czy też nie. Jeśli widzę, że nie mogę, to naturalnie nie stosuje go. Natomiast nie bardzo zrozumiałem wypowiedź Jerzego, i z tego powodu powstała pewna nieścisłość, dlatego prosiłem o wyjaśnienie. Jak najbardziej rozumiem co masz na myśli @Adamm. Tego będę się trzymał Dzięki za szczegółową odpowiedź.
8 sty 02:38
Metis: emotka
8 sty 03:13