Algebra
Omikron: Witam, chciałbym prosić o pomoc w dwóch zadaniach.
Zad 1. Napisać równanie parametryczne prostej zawartej w płaszczyznach
x1−x2−x3=1 ∧ 2x1+x2+3x3=6
Z odpowiedzi wynika, że zadanie sprowadza się do rozwiązania układu równań. Dlaczego?
Zad 2. Znaleźć wszystkie elementy wspólne zbioru V i odcinka o końcach e1 i e2,
gdzie e1=[1 0 0 0]T, e2=[0 1 0 0]T oraz V={x∊R4:x1−2x2−2x4=0 ⋀ x1=x3}
7 sty 13:35
g:
1) Dlatego bo x1,x2,x3 prostej muszą spełniać oba równania płaszczyzn.
2) Odcinek to zbiór punktów {x∊R4: x1=1−t ⋀ x2=t ⋀ x3=x4=0, t∊[0;1]}
Warunek x3=x4=0 powoduje, że zbiór V redukuje się do punktu [0 0 0 0]T. Ten punkt
nie należy do odcinka, więc odpowiedź że nie ma punktów wspólnych.
7 sty 13:50
Omikron: Dziękuję bardzo. Mam jeszcze jedno zadanie.
Zad 3. Wyznaczyć bazę i wymiar przestrzeni liniowej L(a,b,c,d) generowanej przez wektory
a=( 1 0 −1 −1)T, b=(2 1 −1 0)T, c=(0 1 1 2)T, d=(1 2 1 3)T
Wymiar mogę obliczyć poprzez wrzucenie wszystkich wektorów w jedną macierz i znalezienie rzędu,
ale co do bazy nie mam pojęcia.
7 sty 13:58
Li:
x
1−x
2−x
3=1 ∧ 2x
1+x
2+3x
3=6
x
3=t, t∊R
x
1−x
2=t+1
2x
1+x
2=6−3t
−−−−−−−−−−−−−−⇔
3x
1=7−2t
x
3=t
7 sty 15:20
g:
3) Jeśli wyjdzie pełny wymiar, czyli 4, to wektory a,b,c,d mogą stanowić bazę. Jeśli wymiar
będzie mniejszy, to trzeba odrzucić niepotrzebny wektor (wektory), a pozostałe, już liniowo
niezależne, mogą stanowić bazę.
7 sty 15:31
Omikron: I wszystko jasne, jeszcze raz dziękuję
7 sty 15:33