matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tożsamości trygonometryczne
Anka:
Wiadomo, że α+β=π. Sprawdź czy równość jest tożsamością.
sinαcosβ−tgβ
a)
=−tg
4
α
sinβcosα−ctgα
b) −tgβ(sin
2
α+cos
2
β)=sinβ(tgαsinβ+cosα)
7 sty 13:23