Macierze - studia
student: Dany jest układ równań:
x1 + kx3 = 1
2kx1 + 3x2 − x3 = 3
−x1 − x2 +kx3 = −k
Wyznaczyć taką wartość parametru k, dla której układ ma nieskończenie wiele rozwiązań. Podać
rozwiązanie ogólnie oraz wszystkie rozwiązania bazowe w tym przypadku.
Nie wiem jak ruszyć z wyznaczeniem k, jakim sposobem to zrobić.
7 sty 13:21
g:
1 0 k
2k 3 −1
−1 −1 k
Napisz wzór (w funkcji k) wyznacznika tej macierzy i przyrównaj do zera. Wyznacz k.
7 sty 13:36
student: czyli k= (3−√5)/4 lub k= (3+√5)/4 ?
7 sty 13:50
student: ?
7 sty 17:39