Pochodna
Ila: Obliczyc pochodną
7 sty 13:18
Jerzy:
f(x) = (x+1)−3
f'(x) = −3(x+1)−4
7 sty 13:20
Ila: Dziękuję bardzo !
7 sty 13:21
Ila: A jak obliczyc drugą pochodną?
7 sty 13:28
KKrzysiek: Liczysz po prostu pochodną z f'(x)
7 sty 13:28
Jerzy:
f"(x) = −3*(−4)*(x+1)−5 = 12(x+1)−5
7 sty 13:29
Dziadek Mróz:
Ja zawsze proponuję rozkład funkcji, dla początkujących to idealna metoda:
y = U{1}{(x + 1)
3)
==============================
| | 1 | | 1 | |
y' = [ |
| ]' = − |
| * u' = a) |
| | u | | u2 | |
u' = [v
3]' = 3v
2 * v' = b)
v' = [x + 1]' = 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) = 3(x + 1)
2 * 1 = 3(x + 1)
2
| | 1 | | 1 | |
a) = − |
| * 3(x + 1)2 = −3 |
| |
| | (x + 1)6 | | (x + 1)4 | |
==============================
| | 1 | |
f = −3t t = |
| w = x + 1 |
| | w4 | |
f' = [−3t]' = −3 * t' = c)
| | 1 | | 1 | |
t' = [ |
| ]' = −4 |
| * w' = d) |
| | w4 | | w5 | |
w' = [x + 1]' = 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | | 1 | |
d) = −4 |
| * 1 = −4 |
| |
| | (x + 1)5 | | (x + 1)5 | |
| | 1 | | 1 | |
c) = −3 * (−4 |
| ) = 12 |
| |
| | (x + 1)5 | | (x + 1)5 | |
==============================
7 sty 14:37