matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calka
jola:
∫cos(lnx) dx prosze o pomoc
7 sty 13:12
Jerzy:
Dwukrotnie przez części: v' = 1 u = cos(lnx)
−sin(lnx)
v = x u' =
x
7 sty 13:17
Jerzy:
1
1
Wynik:
xcos(lnx) +
xsin(lnx)
2
2
7 sty 13:19