Dowód algebraiczny
Piotr: Proszę o podpowiedź jak rozwiązać to zadanie. Wykaż że dla dowolnych liczb nieujemnych a i b i
takich że a2 + b2 = 4 zachodzi nierówność ab/(a+b+2) ≤ √2−1
7 sty 12:26
relaa:
Wykorzystując nierówność pomiędzy średnimi.
| √a2 + b2 | | a + b | | √a2 + b2 | |
| ≥ |
| ∧ |
| ≥ √ab |
| √2 | | 2 | | √2 | |
2
√2 ≥ a + b ∧ 2 ≥ ab
| ab | | 2 | | 2(√2 − 1) | |
| ≤ |
| = |
| = √2 − 1 |
| a + b + 2 | | 2(√2 + 1) | | 2 | |
7 sty 14:04
g: | | ab | | a+b | |
Przekształcając a2+b2=4 łatwo dojść do tego: |
| = |
| −1. |
| | a+b+2 | | 2 | |
Punkt (a,b) leży na okręgu o promieniu 2, więc można go sparametryzować kątem
a = 2cosα, b = 2sinα α ∊ [0; π/2]
a+b = 2(cosα+sinα) = 2
√2sin(α+π/4) a+b ≤ 2
√2
7 sty 14:06
Piotr: Dziękuję bardzo za oba rozwiązania
7 sty 17:31
Adamm: | | ab | | 2 | |
relaa skąd wniosek że |
| ≤ |
| ? |
| | a+b+2 | | 2√2+1 | |
nie wynika to wcale z tego co napisałaś
7 sty 17:36
7 sty 17:36
relaa:
Jak nie wynika? Wolał bym poczekać z opinią kogoś innego.
Z nierówności ze średnich otrzymujemy 2
√2 ≥ a + b ∧ 2 ≥ ab.
| | ab | | 2 | |
Teraz wyrażenie |
| szacujemy i mamy, że jest to nie większe niż |
| |
| | a + b + 2 | | 2√2 + 2 | |
jako, że ab ma największą wartość równą 2 natomiast a + b wartość 2
√2 przy warunku
a
2 + b
2 = 4 i nieujemności a oraz b.
7 sty 18:01
Adamm: nie wynika, czemu miałoby wynikać
7 sty 18:04
Adamm: | | a | | d | | c | | b | |
a>b>0 i c>d>0 nie wynika wcale |
| > |
| bo wtedy byłoby także |
| > |
| |
| | c | | b | | a | | d | |
czyli ab>cd oraz cd>ba, sprzeczność
7 sty 18:08
relaa:
a + b + 2 ≤ 2
√2 + 2
| 1 | | 1 | |
| ≥ |
| oraz √ab ≤ √2 ⇒ ab ≤ 2 |
| a + b + 2 | | 2√2 + 2 | |
Mnożąc stronami
| ab | | 2 | |
| ≤ |
| . |
| a + b + 2 | | 2√2 + 2 | |
7 sty 18:11
relaa:
Widzę teraz błąd w swoim rozumowaniu. W takim razie wystarczy wykorzystać jak napisał
| | ab | | a + b | |
Pan g |
| = |
| − 1 i ze średnich. |
| | a + b + 2 | | 2 | |
7 sty 18:14
Adamm:
7 sty 18:14
relaa:
Teraz chyba jest w porządku.
| | 2 | |
√ab ≤ √2 ⇒ ab ≤ 2 ⇒ |
| ≥ 1 |
| | ab | |
| a + b + 2 | | 2 | |
| ≥ √2 + |
| ≥ √2 + 1 |
| ab | | ab | |
| ab | | 1 | | 1 | |
| ≤ |
| ≤ |
| = √2 − 1 |
| a + b + 2 | | | | √2 + 1 | |
7 sty 18:37