ekstremum
basiulek: Wyznacz ekstremum funkcji x3 / x+2
7 sty 12:14
Jerzy:
Założenie x ≠ −2
Teraz policz pochodną.
7 sty 12:15
basiulek: policzyłam i co dalej ?
7 sty 12:17
Jerzy:
Pokaź.
7 sty 12:17
KKrzysiek: | | x3 | | (x3)'(x+2) − (x3)(x+2)' | | 3x2(x+2)−x3 | |
y' = ( |
| )' = |
| = |
| = .... |
| | x+2 | | (x+2)2 | | (x+2)2 | |
dokończ
7 sty 12:20
KKrzysiek: Następnie przyrównaj y' = 0, znajdź punkty podejrzane o ekstremum i policz drugą pochodną.
7 sty 12:22
basiulek: czy dobrze ,ze wyszło min f(−3) = 18
7 sty 12:23
KKrzysiek: Nie przesadzaj... umieść swoje obliczenia.
7 sty 12:24
Jerzy:
Licznik pochodnej: 2x2(x + 3) , kiedy się zeruje i jak zmienia znak ?
7 sty 12:25
Jerzy:
Drugiej pochodnej nie musisz liczyć.
7 sty 12:26
basiulek: nie umiem tu pisac ułamków
7 sty 12:26
jc: x3/x + 2 = x2+2, choć wydaje się, że minimum będzie w zerze, to tak nie jest,
bo funkcja nie jest określona w zerze.
7 sty 12:27
jc: Basiulek, masz kilka symboli dzielenia (poz kreską ułamkową, która równocześnie
zastępuje nawias). Ukośnik /, dwukropek :
Pamiętaj tylko o nawiasach (studenci dostają ndst częściej za brak nawiasów niż
za nieumiejętność znajdowania ekstremów; jak jest w szkole wiesz lepiej ode mnie).
7 sty 12:45
basiulek: w liczniku jest x3 a w mianowniku x+2
7 sty 13:26
basiulek: punkty podejrzane to 0 i −3
7 sty 13:27
Jerzy:
Patrz 12:25
7 sty 13:27
Jerzy:
Gdzie pochodna zmienia znak i jak ?
7 sty 13:28