Równanie płaszczyzny
Maniek: Hej

mam problem z pewnym zadaniem:
Dana jest prosta l: x=−2+t, y=3−t, z=1−2t oraz punkt P(1, 0, −1)
Napisać równanie płaszczyzny zawierającej prostą l i punkt P.
Po wypisaniu wektora normalnego płaszczyzny n=(1, −1, −2), oraz wektora PPo (gdzie Po to pkt z
równania prostej)= (−3, 5, 1) mnożę oba wektory nxPPo i wszystko byłoby super, gdyby nie to,
że y wychodzi mi z odwrotnym znakiem niż w odpowiedzi (powinno być 5y a ja dostaję −5y)... Wie
ktoś co może być nie tak?
7 sty 11:32
Maniek: Ktoś jest w stanie pomóc?
7 sty 12:00
Jerzy:
Ską masz wektor [−3,5,1] ?
7 sty 12:14
g: (1,−1,−2) jest wektorem kierunkowym prostej, a nie normalnym płaszczyzny.
PoP = (1,0,−1) − (−2,3,1) = (3,−3,−2) to wektor od jakiegoś punktu prostej do punktu P.
Wektor normalny płaszczyzny jest prostopadły do tych dwóch:
n = (1,−1,−2) x (3,−3,−2) = (−1*−2 − −2*−3, −2*3 − 1*−2, 1*−3 − −1*3) = (−5,−4,0)
Równanie płaszczyzny, czyli na punkt R leżący na płaszczyźnie: (R − P) x n = 0
7 sty 12:42
Maniek: A... no tak... a skąd wziąć punkt R?
7 sty 14:51
g: W ostatnim równaniu się pomyliłem. Powinno być (R−P)*n = 0 (iloczyn skalarny).
Punkt R to dowolny punkt należący do płaszczyzny R = [x,y,z], a to równanie definiuje
płaszczyznę
x*n1 + y*n2 + z*n3 = P1*n1 + P2*n2 + P3*n3
7 sty 15:52